Optika HR-180N (LED)

Kézi refraktométer musthoz

  • Megadja mustból a várható bor alkohol fokát
  • Térfogatszázalék mérő
  • Mérési tartomány: 0-25% Vol
  • Osztás: 0.2% Vol
  • Skála: %
  • Hőfokkompenzáció  10°és 30°C között

Leírás

Felhívjuk figyelmét, hogy sokan tévedésben vannak az elnevezés miatt. Többen úgy tudják, hogy a bor refraktométerrel a borban és cefrében is lehet cukor és alkohol szintet mérni, de sajnos ez nem lehetséges, mert a bor refraktométer a bor gyártásának az elősegítésére szolgál és must cukortartalmát lehet vele meghatározni. Az alkohol skála viszont azt a elméletileg elérhető alkoholszintet mutatja, ami majd a borban lesz,a forrás után. Tehát ez az alkohol skála nem használható más oldatokban alkohol meghatározására.

Amennyiben mégis pálinka vagy vodka mérésére akarjuk használni a refraktométert, akkor a BRIX skáláról leolvasott egységből ki lehet számítani a megfelelő szorzót. Refraktométereinkhez nincs mellékelve ilyen kalibráció, de ezt mérést egyszerűen el lehet végezni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az alkohol-víz keverék BRIX értékei (a 0,2% pontossági szinten) lineárisan változnak az alkohol szint növekedésével, vagyis a kalibráló vonal egy egyenes, amely a „0” értéktől fog indulni. Ezért elegendő megmérni egy ismert alkohol tartalmú keverék BRIX értékét és abból kiszámíthatjuk az alkohol % meghatározásához szükséges szorzót. Íme egy példa: Ha 40%-os vodkában, 14 BRIX%-ot mérünk kézi refraktométerrel, akkor a szorzó = 40% alkohol osztva 14 BRIX% az eredmény = 2,8 lesz. Ellenőrizzük le a mérés helyességét úgy, készítünk 1:1 hígítású (1 rész vodka + 1 rész víz) egy 20% alkohol tartalmú oldatot. Annak a BRIX% értéke 7 körül lesz, amelyből megkapjuk az alkohol tartalmat egy szorzással: 7 x 2,8 =19.6%. A leolvasási pontosság +/- 0,2% körül alakul.

További információk

Felhasználási terület

Élelmiszeripar

Márkanevek

OPTIKA

Go to Top